Close menu

Een ware bouwexplosie op XL Businesspark Twente in Almelo!

03/01/2024 #XL Businesspark

Na jaren van zorgen is XL Businesspark nu bijna vol en levert het ook nog miljoenen winst op. De ene na de andere megahal verrees er het afgelopen jaar. Met nog veel meer in de pijplijn voor 2024.

Daarna zit het regionale bedrijvenpark aan de zuidkant van Almelo zo goed als vol, ondanks vele jaren van stagnatie. En niet onbelangrijk er wordt onder de streep toch nog een aardige winst gemaakt. Vanaf de snelweg A35 springt de reusachtige ijzeren constructie rond distributiecentrum Ara in het oog. Het is een natuurscherm, 15 meter hoog, met een lengte van een kilometer. Een variatie aan klimplanten moeten de vierkante hal camoufleren.

Daarmee krijgt Almelo het ‘grootste natuurscherm van Nederland’, volgens de initiatiefnemers. Maar het is nu nog een kaal scherm, de planten moeten nog groeien. „Er is inmiddels gepoot”, weet directeur Jan Geerdink van XL Businesspark.

Aansprekende architectuur
De Ara is lang niet de enige hal die recent uit de grond is gestampt.

Panattoni, de grootste ontwikkelaar van logistiek vastgoed in de wereld, bouwt een distributiecentrum van 55.000 vierkante meter. In juni 2024 klaar, staat op het bouwbord. Op een steenworp afstand is ook het nieuwe hoofdkantoor van Tecnotion in aanbouw. Het enige gebouw op XL Businesspark van aansprekende architectuur. Geen ‘blokkendoos’., zoals de rest. De verhuizing is rond de zomer gepland. Tecnotion is gespecialiseerd in autorobica. Bijvoorbeeld ten behoeve van productielijnen voor smartphones, tv-schermen en 3D-printers.

Impressie van het hoofdkantoor van Tecnotion, dat momenteel in aanbouw is op het XL-Park. © Tecnotion

Robots
In sneltreinvaart is XL Park het afgelopen jaar verder volgebouwd. Zo is een gigantisch distributiecentrum van Bleckmann voltooid. Een investering van 50 miljoen. Afhankelijk van het seizoen werken er tussen de 300 en 500 mensen, meldt Bleckman. Een deel van het werk wordt door robots gedaan.

Andere projecten die in 2023 zijn voltooid, zijn onder meer: een plaatwerkerij met magazijn voor techbedrijf VDL, een hal voor textielrecyclingbedrijf Frankenhuis en de nieuwbouw voor FC Twente-sponsor Elektramat (elektrische groothandel). „Ze zijn aan het inrichten”, zegt XL-directeur Geerdink.

Palletsfabriek
Ook het komende jaar zijn er bouwkranen actief op XL Park. Zo gaat schoenendistributeur Timberland een paar hectares bijbouwen lang de A35. Ook de Belgische ontwikkelaar Heylen die een kwart (33 hectare ) van de grond op XL Businesspark bezit, gaat een grote hal bijbouwen. Volgens plan gaat aan de kant van de beek (de Doorbraak) ook Jalo Biopallets een fabriek bouwen. Eigenaar Jan Demmers van deze onderneming, die van snoei- en afvalhout brandstof voor grote stookketels maakt, heeft de grond (3,5 hectare) betaald. De Raad van State heeft eerder groen licht gegeven voor een stoomdroger met een pijp van 25 meter hoogte.

Bijna volgebouwd
Als ook deze plannen voltooid zijn, zit XL Businesspark nagenoeg vol, beaamt directeur Geerdink. „95 procent van de uitgeefbare grond is bebouwd of in ontwikkeling.” Het regionale bedrijvenpark, voor ondernemingen die veel ruimte nodig hebben, omvat 125 hectare (netto). Er zijn nog een paar percelen te koop. De grootste (2,4 hectare) bevindt zich achter het tuinmeubelmagazijn van Kees Smit. De grondprijs lig tussen de 150 en 160 euro per vierkante meter.

Slag om tankstation
De bouw van het geplande tankstation, met fastfoodrestaurant, aan de entree van XL Businesspark heeft nog heel wat voeten in de aarde, zo blijkt. De EG Group (Texaco, Esso en Firezone) kwam bij de aanbesteding als beste uit de bus. Avia Weghorst, die er ook zijn zinnen op had gezet, had het nakijken. Dat leidde zelfs tot een rechtszaak, die Avia verloor.

Maar het expanderende brandstofconcern uit Enschede heeft de strijd niet opgegeven. Tegen de ontwerpvergunning voor het tankstation, die tot voor kort ter inzage lag, is bezwaar aangetekend. Daardoor kan het nog wel even duren voordat er getankt kan worden. Jammer, vindt XL-directeur Geerdink. „Zo'n brandstofstation aan de ingang van XL Park is mooi. Ook voor de toekomst. Er komen elektrische laadpalen.”

12 miljoen winst
Als straks alle grond is uitgegeven, is de projectorganisatie voor XL Businesspark niet meer nodig. Er zijn dan ook plannen om die per 31 december 2024 op te heffen. Met een batig saldo. Want naar verwachting is er dan 12 miljoen euro winst gemaakt met het regionale bedrijvenpark. Lange tijd is dat niet voor mogelijk gehouden. Want de uitgifte van kavels stagneerde. Maar na de magere jaren, kwamen de vette jaren. Met uiteindelijk een winst van 12 miljoen euro, voorziet directeur Geerdink. Het geld wordt straks verdeeld onder de vijf aandeelhouders. Dat zijn de provincie Overijssel en de gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo en Borne.

XL Park 2
De huidige projectorganisatie heeft overigens niets te maken met de vergevorderde uitbreidingsplannen voor XL Businesspark, aan de overzijde van het Twentekanaal. Nadat de gemeente Almelo het voortouw nam, is het provinciebestuur afgelopen jaar akkoord gegaan. Maar er moet nog veel worden geregeld.

 

Gerelateerd nieuws

Grenzelo(o)s van start in Oktober 2021 26/07/2021

In oktober 2021 start het eerste traject van Grenzenlo(o)s, een initiatief van World Trade Center TwenteSaxion University of Applied SciencesRabobank Enschede-Haaksbergen en DNL business e.V. voor professional uit het bedrijfsleven die zich specifiek richt op de Duits-Nederlandse markt.

#Logistic Association
Koers Oost Uitzendbureau nieuw Lid Port of Twente 23/09/2019


Koers Oost Uitzendbureau is een regionale dienstverlener in Overijssel en Gelderland. De kerntaak van Koers Oost Uitzendbureau is het schakelen en bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

#XL Businesspark #Logistic Association
De meest innovatieve ecommerce-speler van NL vestigt zich op het XL Park! 27/06/2019

Kees Smit Tuinmeubelen is de meest innovatieve ecommerce-speler (winnaar Ecommerce10) van Nederland. Dit werd aangekondigd tijdens de Emerce Ecommerce Live! in Amsterdam.

#XL Businesspark #Logistic Association
Djopzz nieuw lid Port of Twente 09/05/2019

Djopzz is de verbindende schakel op het gebied van uitzenden, payrolling, detachering en poolbeheer. Wij geloven in duurzame samenwerkingen. Samen sta je tenslotte sterk!

 

#XL Businesspark #Logistic Association