Close menu

Tweede sluis bij Eefde officieel in gebruik genomen!

20/04/2020 #Havenbedrijf #XL Businesspark #Logistic Association

Vandaag, 20 april, is de tweede sluis bij Eefde officieel in gebruik genomen. Een geweldige mijlpaal die Rijkswaterstaat samen met Lock to Twente heeft gerealiseerd.

 

Vanaf vandaag varen alle schepen door de nieuwe sluis en kunnen de bewoners weer gebruik maken van het Kanaalpad en het terrein naast de sluis.

 

In een korte film geven wij u alvast een sfeerimpressie van de sluis.

 

Een wens van de watergeboden bedrijvigheid en schippers, die al decennia oud is, gaat in vervulling. Eefde had de grootste wachttijden van alle sluizen in Nederland, deze liepen soms op tot 8 uur. Toen in 2012 de sluisdeur naar beneden viel en de Twentekanalen wekenlang afgesloten waren werd pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk het bedrijfsleven van sluis Eefde is en heeft minister Schultz definitief besloten tot de aanleg van een nieuwe innovatieve sluis. En vandaag is het dan zover, dat is een feestelijk moment.

Gelijktijdig zal de oude sluis gerenoveerd worden, wat een grote klus is, maar als alles meezit hebben we in 2021 twee sluiskolken die we volledig kunnen benutten, wat een capaciteitsverdubbeling betekent en een enorme wachttijdvermindering. Deze capaciteitsuitbreiding is hard nodig met de steeds grotere extremen in het weer, waarbij langere perioden van droogte en laagwater zullen voorkomen. In 2018 hebben we gezien hoeveel schepen dan nodig zijn om de gevraagde lading te vervoeren en hoe groot de rij wachtende schepen was bij Eefde. Daarnaast is de nieuwe sluiskolk ook geschikt om schepen met een grotere diepgang te kunnen schutten, waardoor de capaciteit van schepen en vaarwegen nog optimaler benut worden. Hier sluit  de verruiming van de Twentekanalen straks mooi op aan.

Met deze ontwikkelingen zijn wij nog beter bereikbaar in Port of Twente en de regio’s daar omheen en hopen we dat er nog meer volume van de weg naar het water kan worden verplaatst.