Close menu

Huis van de Logistiek voor nieuwe arbeidskrachten

10/03/2020 #Logistic Association

De Twentse logistieke sector zoekt tot 2030 omstreeks 5.500 nieuwe medewerkers. Deels vanwege vergrijzing en pensionering (4000 banen), deels vanwege de groei van de sector (1500 banen). Ondernemers, overheid en onderwijs hebben daarom de handen ineengeslagen. Verenigd in het Twentse Huis van de Logistiek willen ze de nodige mensen vinden.

'Het Huis is een samenwerkingsverband', weet Ben Gerrits, manager van Port of Twente. 'We zijn vooral op zoek naar volwassenen, want zij vooral vormen ons potentieel. Aanvulling met alleen afstudeerders brengt niet genoeg. Het is echt noodzaak de instroom gaande te houden.'

Voor dat doel heeft een aantal organisaties de krachten gebundeld: Werkplein Twente, Regio Twente, de gemeente Almelo, de provincie Overijssel, ROC van Twente en Saxion. Dit heeft onder andere geleid tot de Week van de Logistiek, die in 2018 en 2019 in maart werd gehouden. Omstreeks 35 bedrijven openden hun deuren voor rondleidingen. Ze ontvingen 700 vmbo-scholieren en 300 werkzoekenden van Werkplein Twente. 'Van die laatste groep vonden meerdere mensen meteen een baan, een mooie bijvangst', weet Gerrits. 'Dat vliegwiel willen we draaiend houden. Dat gaat niet zomaar. De druk op de arbeidsmarkt is zo groot dat we ook zijn aangewezen op zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.' In 2020 wordt de week in maart georganiseerd op vliegveld Twenthe, met twee Experience Days.

Hier komt ROC van Twente in beeld, meer in het bijzonder het College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit. Dat moet zorgen voor om- en bijscholingstrajecten. 'Met de publiekscampagne 'indelogistiek' richten we ons op de juiste profilering van de sector, en willen we mensen bereiken die we nog niet kennen', vervolgt Gerrits. 'Een (internationaal) bedrijf dat zich hier wil vestigen, heeft eigenlijk maar drie vragen: is er een geschikte kavel, zijn er voldoende arbeidskrachten en is er een meedenkende overheid? Samen zorgen we voor goed opgeleid personeel. ROC van Twente is hierbij belangrijk omdat 90% van de logistieke banen wordt vervuld door mbo'ers. Samenwerking is dan ook de filosofie van het Huis van de Logistiek.'

Spilfunctie

Voor het ROC is dus een spilfunctie weggelegd. 'Het Huis van de Logistiek en het ROC zijn nauw met elkaar verbonden. Laurens van Lier, directeur van het MBO College voor Transport, Mobiliteit & Logistiek, is een actieve partner. Ik kan me voorstellen dat we in zijn College een fysieke plek inrichten. Het ROC doet prima mee, we kunnen ons niet beter wensen', zegt Andre Pluimers, voorzitter van Port of Twente en directeur van Bolk Transport BV. Voor de ondernemers telt de duurzaamheid van de relatie. 'Als je partijen wilt verbinden om samen iets te bereiken, moet je elkaar kennen. Dat lukt niet als je voortdurend andere gesprekspartners treft. Die menselijke factor telt zwaar', legt Pluimers uit. Gerrits wijst op nog een andere kracht: 'Twente heeft een ROC. Dat maakt het contact gemakkelijker. Alle locaties zijn of worden nog inspirerend ingericht. We verwachten ook veel van Endoor, als onderwijsmakelaar voor volwassenen.'

Gerelateerd nieuws

Grenzelo(o)s van start in Oktober 2021 26/07/2021

In oktober 2021 start het eerste traject van Grenzenlo(o)s, een initiatief van World Trade Center TwenteSaxion University of Applied SciencesRabobank Enschede-Haaksbergen en DNL business e.V. voor professional uit het bedrijfsleven die zich specifiek richt op de Duits-Nederlandse markt.

#Logistic Association
Koers Oost Uitzendbureau nieuw Lid Port of Twente 23/09/2019


Koers Oost Uitzendbureau is een regionale dienstverlener in Overijssel en Gelderland. De kerntaak van Koers Oost Uitzendbureau is het schakelen en bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

#XL Businesspark #Logistic Association
De meest innovatieve ecommerce-speler van NL vestigt zich op het XL Park! 27/06/2019

Kees Smit Tuinmeubelen is de meest innovatieve ecommerce-speler (winnaar Ecommerce10) van Nederland. Dit werd aangekondigd tijdens de Emerce Ecommerce Live! in Amsterdam.

#XL Businesspark #Logistic Association
Djopzz nieuw lid Port of Twente 09/05/2019

Djopzz is de verbindende schakel op het gebied van uitzenden, payrolling, detachering en poolbeheer. Wij geloven in duurzame samenwerkingen. Samen sta je tenslotte sterk!

 

#XL Businesspark #Logistic Association