‘Iedereen kan hier een frisse neus halen en wandelen door de prachtige omgeving. Door het groene landschap, langs de stromende beek. Wie goed oplet, spot ook nog brandrode runderen, ooievaars, reigers, patrijzen en de vleermuisbunker'.
Dit klinkt als tekst in een natuurgids. Maar niets is minder waar. Deze passages komen uit een artikel over het ‘Panattoni Park Twente’, een nieuw distributiecentrum op het XL Businesspark Twente met een oppervlakte van 55.000 vierkante meter. Geen kinderspel, dus.
Het enorme bedrijventerrein in Almelo kon en kan rekenen op veel kritiek. Want voor de vele ‘blokkendozen’ moesten hectares aan 'groen’ wijken. XL Businesspark moest de zogenoemde compensatieplicht dan ook serieus nemen: 12 hectare van het terrein is in samenwerking met Landschap Overijssel ingericht als natuur. De Doorbraak kronkelt door het groene gebied dat er inderdaad prachtig bij ligt.
Vastgoedontwikkelaar Panattoni gebruikt het nieuwe natuurgebied momenteel als uithangbord, nu de technische oplevering van het logistische bedrijfscomplex dichtbij is. Eind mei is het pand gereed voor de toekomstige verhuurder.
‘Iedereen kan hier een frisse neus halen en wandelen door de prachtige omgeving. Door het groene landschap, langs de stromende beek’, staat in een wervend bericht op de eigen website. Er wordt gerept over goede fietspaden, trottoirs en ‘schitterende wandelroutes voor ommetjes in de lunchpauze’.
„Dat wij op dit bedrijventerrein zoveel aandacht hebben voor natuur is uniek”, zegt Jan Geerdink, directeur van ‘XL’. Hij vertelt dat medewerkers van bedrijven op het industrieterrein zelfs hebben meegeholpen met de aanleg van de wandelpaden. Geerdink benadrukt dat hij ‘quality of life’ hoog in het vaandel heeft: werken mensen op XL Businesspark in een prettige omgeving, dan zijn ze gelukkiger en ‘automatisch’ ook productiever. „Ook de input van omwonenden telt, zodat dit gebied van maatschappelijke meerwaarde is.”
Voorbeeld voor industrieterreinen
Hoe kijkt Landschap Overijssel, dat zich in het verleden kritisch uitte over de uitbreiding van het bedrijventerrein, naar deze promotietekst voor Panattoni? Directeur Michael Sijbom geeft het bedrijf ‘groot gelijk’. „Goed dat ingezet wordt op beweging voor medewerkers in een groene omgeving. Daar kunnen veel industrieterreinen een voorbeeld aan nemen”, zegt hij.
Maar ja, Panattoni blijft een enorm pand, met economische doeleinden. Natuurgenot heeft geen topprioriteit. Sijbom: „Passen dit soort gebouwen in het groene landschap waar we in Twentse zo trots op zijn? Het eerlijke antwoord is: nee. Maar deze keuze is al gemaakt, politiek gezien.” De kaveluitgifte was jaren geleden.
Is het echt nodig dat de lampen bij bedrijven 24 uur per dag aan staan?
Sijbom (Michael Sijbom, directeur Landschap Overijssel) is zich ervan bewust dat het lastig is om een groot gebouw als dat van Panattoni in het landschap te integreren. „Zo’n pand kun je moeilijk helemaal onder de grond aanleggen. Ik heb wel mooie voorbeelden gezien van bedrijfspanden met groenbekleding, op andere locaties.” Hoe dat eruitziet? Gevels van deze panden zijn ‘versierd’ met planten, waardoor ze haast camoufleren in een groene omgeving.
Jan Geerdink (directeur XL Businesspark) middenin de nieuw aangelegde natuur.
De impact van licht
Nieuwe panden als dit distributiecentrum dienen te voldoen aan strikte eisen rondom zaken als afwatering en uitstoot. Maar er zijn ook andere punten die volgens Sijbom aandacht verdienen. Neem lichtvervuiling. „Ik denk dat veel bedrijven zich niet bewust zijn van de impact van licht op de natuur. De natuur moet tot rust komen. Dat gebeurt in het donker. Is het echt nodig dat de lampen 24 uur per dag aan staan? Het is belangrijk dat bedrijven daar stil bij staan.”
Die aandacht voor licht heeft zijn Businesspark wel, zegt Jan Geerdink. Daarover is ook veel discussie geweest met omwonenden. En nog is het gesprek gaande. Er wordt in elk geval voor gezorgd dat de verlichte reclame aan de gevels zoveel mogelijk gedempt wordt.
Blik op de toekomst
Bij het verleden wil Sijbom niet te veel stilstaan, liever richt hij een blik op de toekomst. Een toekomst waarin, als het aan Landschap Overijssel ligt, ‘beter wordt nagedacht over de inpassing van gebouwen in de natuur’. Het doel: een mooi evenwicht tussen ecologie en economie. „Denk aan minder massa, minder grote gebouwen, minder parkeerplaatsen. Hier zijn we over in conclaaf met de gemeente.”
Volgens Sijbom is Twente juist zo bijzonder om de kleinschaligheid. Het argument ‘werkgelegenheid creëren’ vindt de directeur steeds minder relevant voor deze regio. „De discussie is veranderd. Veel bestaande bedrijven staan te schreeuwen om mensen. Levert industrie echt zoveel werkgelegenheid op voor onze regio als geroepen wordt? Komen mensen hier of juist elders vandaan?”
Een ding is zeker voor Sijbom: we moeten zuiniger zijn op de Twentse natuur. „We realiseren ons onvoldoende dat we echt in een prachtig gebied wonen. De afgelopen dertig jaar hebben we al concessies gedaan aan de pracht van Twente. Deze streek is juist zo bijzonder om de kleinschaligheid. Hoewel bouwen noodzakelijk is, moeten we ons afvragen of het wenselijk is dat enorme gebouwen de norm worden.”
Bron: Tubantia