Close menu

Terugblik KNI Ideeënhub 2.0 Workshop

05/07/2021 #Logistic Association

Op 24 juni brachten KNI en Port of Twente haar netwerken samen bij de Hochschule Osnabrück Campus Lingen om grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Onder leiding van dagvoorzitter Stefan Michel gingen we actief en concreet aan de slag met 3 focusthema’s en projectideeën concretiseren. Samen met EURegio worden de uitkomsten nader uitgewerkt.

Campus Lingen

Prof. Dr. Ingmar Ickerott, Decaan en Professor in Logistiek, heette de deelnemers welkom bij de Hochschule Osnabruck. Waar eerder stoomlocomotieven en wagons werden onderhouden, studeren tegenwoordig ruim 2,300 studenten in de geheel gemoderniseerde Campus in het hart van Lingen.

Anne-Ruth Scheijgrond heette vervolgens namens Port of Twente iedereen welkom en benadrukte het wederzijdse belang voor samenwerking vanuit het CEF Project en het bredere perspectief van de North-Sea Baltic Corridor.

Rolf Meyer vervolgde met een welkomstwoord namens Kompetenznetz Individuallogistik e.V. en belichtte het belang van gemeenschappelijke profilering als basis voor samenwerking en lobby activiteiten en stipte een aantal belangrijke thema’s aan in relatie tot de workshop.

Green Way to Europe

Op basis van de inventarisatie en interviews onder deelnemers is door Stefan Michel een visualisatie gemaakt van gemeenschappelijke thema’s en doelen in relatie tot de netweken van Kompetenznetz Individuallogistik e.V. (DE, Osnabrück), de Port of Twente (NL, Almelo) en Logistikachse Ems der Wirtschaftsförderung Emden (DE, Emden). De workshop werd ingeleid met 3 korte pitches.

Michael Hofmann van WKS Textilveredlungs-GmbH deelde zijn visie met betrekking tot talentontwikkeling en onderwijs. Joachim Berends van de Bentheimer Eisenbahn AG sprak over het belang van netwerken voor de ontwikkeling van de logistieke infrastructuur en bevordering van verbindingen. Sebastian Piest van de Universiteit Twente deelde voorbeelden van digitalisering en innovatie in de logistiek en benadrukte het belang van regionale netwerken om het MKB te laten aansluiten op technologische ontwikkelingen.

Focus thema’s concretiseren

Vervolgens gingen deelnemers deze focusthema’s bespreken en gemeenschappelijke uitdagingen, doelen en acties uitwerken. Na de eerste workshopronde wisselden deelnemers naar een tweede thema om de uitwerkingen verder aan te vullen en aan te scherpen. Na een heerlijke warme maaltijd en rondleiding door de Campus Lingen, richtte de workshop zich in de middag op het uitkiezen van ideeën. Iedereen kreeg 3 stickers om te stemmen. Deze ideeën werden vervolgens nader uitgewerkt in een globale projectopzet met doelen, partners, planning en budget.

Basis voor intensiveren samenwerking

De workshop werd plenair afgesloten met korte samenvattingen van de 3 focusthema’s. Namens de projectpartners werd de workshop afgesloten en was er een netwerkmoment. Samen met EURegio wordt er een vervolg gegeven aan dit project met een nieuwe Interreg projectaanvraag, waarin we op de gebieden onderwijs en arbeidsmarkt,  het bevorderen van de kennis over de logistieke mogelijkheden/bedrijven in onze Duits-Nederlandse regio met behulp van een platform en daar ook direct de innovaties waaraan wordt gewerkt inzichtelijk te maken voor ondernemers binnen en buiten deze regio.

Een aantal van onze leden heeft voorafgaand input geleverd aan deze workshop, maar kon er niet bij zijn. Wilt u ook bijdragen neem dan contact met ons op. We willen graag dat er iets ontwikkeld wordt dat door de ondernemers, jullie dus, als zinvol wordt gezien. We horen graag van jullie.

De workshop is georganiseerd door (de projectpartners) Kompetenznetz Individuallogistik e.V. (DE, Osnabrück), Port of Twente (NL, Almelo) en de Wirtschaftsförderung Emden (DE, Emden) en mede mogelijk gemaakt door financiele bijdragen vanuit de Interreg als onderdeel van de Europese Unie.

Gerelateerd nieuws

Grenzelo(o)s van start in Oktober 2021 26/07/2021

In oktober 2021 start het eerste traject van Grenzenlo(o)s, een initiatief van World Trade Center TwenteSaxion University of Applied SciencesRabobank Enschede-Haaksbergen en DNL business e.V. voor professional uit het bedrijfsleven die zich specifiek richt op de Duits-Nederlandse markt.

#Logistic Association
Koers Oost Uitzendbureau nieuw Lid Port of Twente 23/09/2019


Koers Oost Uitzendbureau is een regionale dienstverlener in Overijssel en Gelderland. De kerntaak van Koers Oost Uitzendbureau is het schakelen en bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

#XL Businesspark #Logistic Association
De meest innovatieve ecommerce-speler van NL vestigt zich op het XL Park! 27/06/2019

Kees Smit Tuinmeubelen is de meest innovatieve ecommerce-speler (winnaar Ecommerce10) van Nederland. Dit werd aangekondigd tijdens de Emerce Ecommerce Live! in Amsterdam.

#XL Businesspark #Logistic Association
Djopzz nieuw lid Port of Twente 09/05/2019

Djopzz is de verbindende schakel op het gebied van uitzenden, payrolling, detachering en poolbeheer. Wij geloven in duurzame samenwerkingen. Samen sta je tenslotte sterk!

 

#XL Businesspark #Logistic Association