Close menu

Lid in de spotlight: MSG

08/06/2021 #Logistic Association

Er zijn veel ontwikkelingen in Logistiek Twente. MSG zet als sociale logistieke onderneming en ambassadeur van Port of Twente serieuze stappen op het gebied van duurzame en innovatieve logistiek. In dit spotlight artikel lichten we de ontwikkeling van het platform Miles uit, de spin-off van MSG. Sebastian Piest en Hans Bouma maakten kennis met Eric van den Bergh, Manager Operations & Logistics bij MSG en Business Development Manager bij Miles.

Ruim 17 jaar is Eric actief in de logistiek wereld, o.a. bij UPS en TomTom Telematics. Eric vertelt enthousiast over zijn loopbaan in de Logistiek en de samensmelting van zijn kennis en ervaring in het platformbedrijf Miles, waar hij vanaf Oktober 2019 actief is.

De kennis en ervaring die ik bij verschillende bedrijven heb opgedaan, zoals UPS inzake processen, totale transportoplossingen en efficiency, TomTom over telematica en IT en mijn lidmaatschap bij DALTI, de vereniging voor ICT leveranciers actief in de sector Transport en Logistiek, bieden mij de mogelijkheden om het platform Miles met enthousiasme naar de markt te transporteren.

Binnen 45 minuten op de stoep, waar dan ook in Nederland

MSG is van origine een spoedkoeriersbedrijf, van oorsprong gevestigd in Enschede, met een landelijk netwerk. MSG bestaat 25 jaar en zet nadrukkelijk in op maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid én innovatie.

De markt voor post en pakketten is volop in beweging. Enerzijds is er minder post in omloop. Anderzijds is er groei in de logistiek en blijft de markt voor pakketvervoer stevig doorgroeien. Zeker nu in de corona periode. Om als MSG continuïteit te borgen zijn we gaan nadenken over de toekomst, welke sterke punten hebben we? waar kunnen we ontwikkelen en automatiseren? wat en vooral wie hebben we hiervoor nodig? Zo hebben we besloten om de stap naar een data gedreven en geautomatiseerde organisatie te maken.

Vanuit de Uber-gedachte zie je tegenwoordig een veelvoud aan platformen. De klanten van MSG maken gebruik van het verzendsysteem van MSG om orders/opdrachten in te schieten. Voor de spoedzendingen was er in het verleden nog niet zo’n oplossing, maar ook hierin kunnen wij onze klanten faciliteren. Wij ontvingen steeds meer vragen over onze IT systemen en integratiemogelijkheden. Vanuit het netwerk in Twente, Eindhoven en Groningen zagen we daarnaast een toename in B2B spoed-leveringen. Jullie rijden er al, kunnen we meeliften? Dit bracht ons op het idee achter Miles.

Miles, het platform voor spoedkoeriers

Miles is een platform voor spoedzendingen. In plaats van bellen en mailen zoekt Miles de dichtstbijzijnde koerier. Koeriers krijgen onderweg via de app meldingen voor extra klussen. Zo kunnen we dynamisch spoedvragen koppelen aan de actuele positie en real-time matchen.

Miles wordt onder andere in de installatiebranche gebruikt door Solar. Dagelijkse zijn er monteurs aan het werk op locatie. Als er een onderdeel mist, dan gaan monteurs normaliter zelf naar winkel. Miles helpt hier om snel een spoedlevering te doen en administratief af te wikkelen door koppelingen met het OMS/WMS.

Vergelijkbare situaties zien we in de retail. Retailorganisaties vergeten nog wel eens iets of er moet snel een extra zending worden gedaan. Ook hier is, naast het snel kunnen schakelen, informatie uitwisseling cruciaal. Met het Open Trip Model gaan we stappen zetten om tot een gemeenschappelijke taal te komen om logistieke data uit te wisselen. Dit kunnen we niet alleen en daarom zijn we aangesloten bij DALTI. Hier werken IT leveranciers in de logistiek samen aan de ontwikkeling en adoptie van standaarden (oa. OTM, eCMR, CBS vervoersdata). Een prachtig voorbeeld hoe je als branchegenoten in plaats van concurrenten kunt samenwerken.

Ambassadeurschap Port of Twente

Je ziet steeds meer de resultaten hoe Twente zich aan het ontwikkelen is als logistieke hotspot. Hoe de zaken hier opgepakt worden, bijvoorbeeld vanuit het Huis van de Logistiek, is ook buiten Twente een voorbeeld. De mentaliteit, durf om samen te werken en elkaar zaken te gunnen, komt samen in de netwerkactiviteiten. MSG is ambassadeur van verschillende projecten en initiatieven, bijv. voor het logistiek project bij de Voedselbanken en het webinar over inclusieve arbeidsmarkt.

Het is belangrijk om ons als Logistic Association continue te laten zien. Je bent lid, laat het zien. Middelen zijn steeds makkelijker toegankelijk zoals Linkedin. En geef ook terug en help elkaar doelen bereiken. Net zoals bij een sportvereniging, ik ben Hockeyer, heeft iedereen een positie. Sta je in het veld als spits? Dan kun je alleen met de juiste passing scoren. Het team heeft diverse spelers én ondersteunende specialisten nodig, die zijn allemaal aanwezig in het netwerk.

We mogen best een actievere rol verwachten. In het verlengde van John F. Kennedy's speech: Don’t ask Port of Twente what can do for you, but what you can do for Port of Twente? Hier willen we graag als klankbord voor dienen en actief meedenken hoe we ons als collectief onder de vlag van Port of Twente kunnen verstevigen en verbreden naar de toekomst. Door mensen om ons heen te verzamelen die bedreven zijn en durven, kunnen we samen een hogedrukgebied creëren.

Concreet willen we vanuit MSG kennis en ervaring in het netwerk inbrengen en van toegevoegde waarde zijn waar mogelijk. Breder gezien zijn er belangrijke thema’s waar we alleen samen invulling aan kunnen geven, bijvoorbeeld zero-emissie logistiek en stadsdistributie en maatschappelijk verwantwoord en sociaal ondernemen.

Kansen voor de regio

Het moet allemaal groener. De binnensteden gaan dicht. Industrie en bedrijvenparken komen in beweging. Waar wij nog steeds heilig in geloven, is dat je niet massaal allemaal de binnensteden in moet. Laten we vooral meer samenwerken om de binnenstad in te gaan. Door te bundelen worden vervoerstromen niet alleen groener maar ook efficiënter.

Een ander collectief vraagstuk is hoe we een inclusieve arbeidsmarkt realiseren. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen bedrijven te zoeken op bedrijvenparken, bijvoorbeeld op kennispark. Met Henk Kleef van TRENS Solar Trains kijken hoe we met de treintjes niet alleen mensen en pakketten kunnen brengen, maar ook breder mensen kunnen betrekken in het proces. Om het volledige aanwezige potentieel te benutten zullen we samen traditionele patronen moeten doorbreken.

Er staat een nieuwe generatie op die vindt dat zaken anders en efficiënter kunnen én moeten. Wij pakken gewoon door en laten het zien door gebruik maken van groene oplossingen en samenwerking. Hier spelen ook stagiaires een belangrijke rol. Een student Logistics Engineering helpt ons momenteel mee om in kaart te brengen waar we processen kunnen verbeteren, automatiseren en verduurzamen. Heel praktisch ingesteld en tevens heel leuk en verfrissend om met jonge mensen samen te werken.

Verbinding maken

Eric van den Bergh

Manager Operations & Logistics bij MSG en Business Development Manager bij Miles

+31884341234 / +31640808114

e.vandenbergh@msg.eu / eric@miles.delivery

Meer informatie:

https://www.msg.eu/ en https://miles.delivery/

Gerelateerd nieuws

Grenzelo(o)s van start in Oktober 2021 26/07/2021

In oktober 2021 start het eerste traject van Grenzenlo(o)s, een initiatief van World Trade Center TwenteSaxion University of Applied SciencesRabobank Enschede-Haaksbergen en DNL business e.V. voor professional uit het bedrijfsleven die zich specifiek richt op de Duits-Nederlandse markt.

#Logistic Association
Koers Oost Uitzendbureau nieuw Lid Port of Twente 23/09/2019


Koers Oost Uitzendbureau is een regionale dienstverlener in Overijssel en Gelderland. De kerntaak van Koers Oost Uitzendbureau is het schakelen en bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

#XL Businesspark #Logistic Association
De meest innovatieve ecommerce-speler van NL vestigt zich op het XL Park! 27/06/2019

Kees Smit Tuinmeubelen is de meest innovatieve ecommerce-speler (winnaar Ecommerce10) van Nederland. Dit werd aangekondigd tijdens de Emerce Ecommerce Live! in Amsterdam.

#XL Businesspark #Logistic Association
Djopzz nieuw lid Port of Twente 09/05/2019

Djopzz is de verbindende schakel op het gebied van uitzenden, payrolling, detachering en poolbeheer. Wij geloven in duurzame samenwerkingen. Samen sta je tenslotte sterk!

 

#XL Businesspark #Logistic Association