Close menu

Nieuw lid in de spotlight: SeriousVR

21/04/2021 #Logistic Association

Vanuit de samenwerking met het Twents Huis van de Logistiek is SeriousVR lid geworden van de Logistic Association om gezamenlijk VR toepassingen in de Logistiek te ontwikkelen. Sebastian Piest en Hans Bouma maakten kennis met Marjo Nieuwenhuijse, CEO van SeriousVR.

Marjo vertelt enthousiast: met SeriousVR ontwikkelen we VR trainingen, specifiek voor de industrie, o.a. voor Vredenstein/Apollo, en voor generieke situaties in de branche. De trainingen zijn op basis van interactieve VR. Dit houdt in dat je zelf dingen doet zonder de machine of de werkplek fysiek nodig te hebben, zoals bij AR het geval is. Het is op deze manier veilig om te oefenen en wordt het proces niet verstoord. Dit doen we nu 4 jaar en zijn gevestigd in de glazen toren van de museumfabriek (voorheen Twentse Welle).

VR trainingen ontwikkelen

De meeste VR trainingen zijn op MBO niveau en gericht op procedures. Een VR training bestaat doorgaans uit 3 delen: 1) instructie, 2) scenario’s en 3) assessments. Instructies zijn heel specifiek, bijv. pak dit, doe nu dat en gericht op oefenen. In de scenario’s ga je aan de slag zonder instructie, waarbij je dus zelf na moet denken wat de volgende stap is. Er is hier wel een hulpfunctie. Alle keuze en fouten worden getrackt en inzichtelijk gemaakt op een dashboard voor zowel de cursist als de trainer. Voor het assessment wordt kennis en inzicht getoetst en is er geen hulpfunctie. Om een goede VR training te maken heb je dus niet alleen technische kennis, maar ook pedagogische expertise en user interaction & experience design nodig. Zelf heb ik een achtergrond in werktuigbouwkunde en industrieel ontwerp en ons team bestaat nu uit 10 mensen.

De link met Logistiek

We ontwikkelen in toenemende mate trainingen voor logistiek georiënteerde processen. Ik ben 7 jaar directeur Technologie Kring Twente geweest en heb een actief netwerk in de industrie in Twente. Om VR toepassingen te ontwikkelen ging ik daarom op zoek naar Logistieke netwerken in Twente. Via gesprekken met mensen in de industrie en UWV, kreeg ik het advies om Ben Gerrits te benaderen. Zo ben ik in contact gekomen met Port of Twente. Afgelopen editie van de Week van de Logistiek konden  geïnteresseerden tijdens de Experience Days kennismaken met VR. Vanuit deze ervaring gaan we nu verder aan de slag.

Leren order picken in VR

Met Ben Gerrits zijn we bezig om een order picking VR training te ontwikkelen, o.a. met Eaton, Bleckmann en Timberland. Zij delen de uitdagingen om veel en goed gekwalificeerde mensen te werven, flexibel in te spelen op pieken en wisselende vraagpatronen. Naast dat er dan veel handjes nodig zijn, is het inwerken en omgaan met uitzonderingen een uitdaging. Order picking lijkt op het eerste oog een standaard routine. In de details verschillen bedrijfsprocessen vaak. Het is daarom interessant om bij andersoortige bedrijven te onderzoeken of/hoe VR gebruikt kan worden. Met scenario’s zoeken we varianten. We zoeken hierbij actief andere bedrijven waar we kunnen testen.

Gezamenlijk VR toepassingen ontwikkelen

Je hebt een goede computer nodig, een set VR brillen en de VR training zelf. Een VR training ontwikkelen voor één bedrijf is relatief duur, daarom ontwikkelen we ook generieke trainingen voor branches waarbij je een licentie fee betaald. Hierdoor betaal je maar een fractie van de kosten. We zoeken daarom naar grote groepen om te trainen en/of herhaaltrainingen. Of naar situaties met hoge veiligheidsrisico’s. Des te gevaarlijker de situatie, des te minder mensen je erbij wilt hebben. Voor Akzo hebben we bijvoorbeeld trainingen ontwikkeld voor het aansluiten gascontainers en het werken met vloeistoffen bij tankwagens. In alle ontwikkeltrajecten is samenwerking met inhoudelijke experts essentieel. Voor de training kunnen we CAD bestanden inlezen en is er tegenwoordig steeds meer beschikbaar in online marktplaatsen. De uitdaging zit in het gezamenlijk bepalen wat het doel van de VR training is. Je kunt vaak een apart systemen ontwikkelen voor de laatste 10%, niet alles hoeft in VR getraind te worden. Uiteindelijk is het allemaal mensenwerk. Service design gaat enorme rol spelen in de Logistiek: hoe ontzorgen we onze opdrachtgevers? De komende periode gaan we meer VR trainingen voor de logistiek ontwikkelen.´

Beroepsoriëntatie in VR

Vanuit het Techniekpact hebben we een VR experience voor middelbare scholieren ontwikkeld, o.a. met Demcon, HP Valves en Wila. Hier gaat een VR team naar scholen met een set VR brillen en instructiekaarten. Scholieren leren in VR een robot in elkaar zetten, assembleren, maar ook keuzes maken voor transportmodaliteiten. Logistiek is integraal onderdeel van de industrie. Logistiek is zo’n verbindende schakel tussen sectoren en in het afgelopen decennia steeds innovatiever geworden. eCommerce heeft de sector een enorme boost gegeven, maar als consument zie je niet altijd wat erachter zit. Met VR kunnen we middelbare scholieren zich laten oriënteren op het beroepenveld in hightech én logistiek.

Verbinding maken

We verwelkomen Marjo bij de Logistic Association en komende ledenactiviteiten.

Marjo Nieuwenhuijse

CEO

+31857731731 / +31645034433

m.nieuwenhuijse@serious-vr.com   

Meer informatie

https://www.serious-vr.com

Nieuw lid in de spotlight: SeriousVR

Gerelateerd nieuws

Grenzelo(o)s van start in Oktober 2021 26/07/2021

In oktober 2021 start het eerste traject van Grenzenlo(o)s, een initiatief van World Trade Center TwenteSaxion University of Applied SciencesRabobank Enschede-Haaksbergen en DNL business e.V. voor professional uit het bedrijfsleven die zich specifiek richt op de Duits-Nederlandse markt.

#Logistic Association
Koers Oost Uitzendbureau nieuw Lid Port of Twente 23/09/2019


Koers Oost Uitzendbureau is een regionale dienstverlener in Overijssel en Gelderland. De kerntaak van Koers Oost Uitzendbureau is het schakelen en bemiddelen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

#XL Businesspark #Logistic Association
De meest innovatieve ecommerce-speler van NL vestigt zich op het XL Park! 27/06/2019

Kees Smit Tuinmeubelen is de meest innovatieve ecommerce-speler (winnaar Ecommerce10) van Nederland. Dit werd aangekondigd tijdens de Emerce Ecommerce Live! in Amsterdam.

#XL Businesspark #Logistic Association
Djopzz nieuw lid Port of Twente 09/05/2019

Djopzz is de verbindende schakel op het gebied van uitzenden, payrolling, detachering en poolbeheer. Wij geloven in duurzame samenwerkingen. Samen sta je tenslotte sterk!

 

#XL Businesspark #Logistic Association