Marjo vertelt enthousiast: met SeriousVR ontwikkelen we VR trainingen, specifiek voor de industrie, o.a. voor Vredenstein/Apollo, en voor generieke situaties in de branche. De trainingen zijn op basis van interactieve VR. Dit houdt in dat je zelf dingen doet zonder de machine of de werkplek fysiek nodig te hebben, zoals bij AR het geval is. Het is op deze manier veilig om te oefenen en wordt het proces niet verstoord. Dit doen we nu 4 jaar en zijn gevestigd in de glazen toren van de museumfabriek (voorheen Twentse Welle).
VR trainingen ontwikkelen
De meeste VR trainingen zijn op MBO niveau en gericht op procedures. Een VR training bestaat doorgaans uit 3 delen: 1) instructie, 2) scenario’s en 3) assessments. Instructies zijn heel specifiek, bijv. pak dit, doe nu dat en gericht op oefenen. In de scenario’s ga je aan de slag zonder instructie, waarbij je dus zelf na moet denken wat de volgende stap is. Er is hier wel een hulpfunctie. Alle keuze en fouten worden getrackt en inzichtelijk gemaakt op een dashboard voor zowel de cursist als de trainer. Voor het assessment wordt kennis en inzicht getoetst en is er geen hulpfunctie. Om een goede VR training te maken heb je dus niet alleen technische kennis, maar ook pedagogische expertise en user interaction & experience design nodig. Zelf heb ik een achtergrond in werktuigbouwkunde en industrieel ontwerp en ons team bestaat nu uit 10 mensen.
De link met Logistiek
We ontwikkelen in toenemende mate trainingen voor logistiek georiënteerde processen. Ik ben 7 jaar directeur Technologie Kring Twente geweest en heb een actief netwerk in de industrie in Twente. Om VR toepassingen te ontwikkelen ging ik daarom op zoek naar Logistieke netwerken in Twente. Via gesprekken met mensen in de industrie en UWV, kreeg ik het advies om Ben Gerrits te benaderen. Zo ben ik in contact gekomen met Port of Twente. Afgelopen editie van de Week van de Logistiek konden geïnteresseerden tijdens de Experience Days kennismaken met VR. Vanuit deze ervaring gaan we nu verder aan de slag.
Leren order picken in VR
Met Ben Gerrits zijn we bezig om een order picking VR training te ontwikkelen, o.a. met Eaton, Bleckmann en Timberland. Zij delen de uitdagingen om veel en goed gekwalificeerde mensen te werven, flexibel in te spelen op pieken en wisselende vraagpatronen. Naast dat er dan veel handjes nodig zijn, is het inwerken en omgaan met uitzonderingen een uitdaging. Order picking lijkt op het eerste oog een standaard routine. In de details verschillen bedrijfsprocessen vaak. Het is daarom interessant om bij andersoortige bedrijven te onderzoeken of/hoe VR gebruikt kan worden. Met scenario’s zoeken we varianten. We zoeken hierbij actief andere bedrijven waar we kunnen testen.
Gezamenlijk VR toepassingen ontwikkelen
Je hebt een goede computer nodig, een set VR brillen en de VR training zelf. Een VR training ontwikkelen voor één bedrijf is relatief duur, daarom ontwikkelen we ook generieke trainingen voor branches waarbij je een licentie fee betaald. Hierdoor betaal je maar een fractie van de kosten. We zoeken daarom naar grote groepen om te trainen en/of herhaaltrainingen. Of naar situaties met hoge veiligheidsrisico’s. Des te gevaarlijker de situatie, des te minder mensen je erbij wilt hebben. Voor Akzo hebben we bijvoorbeeld trainingen ontwikkeld voor het aansluiten gascontainers en het werken met vloeistoffen bij tankwagens. In alle ontwikkeltrajecten is samenwerking met inhoudelijke experts essentieel. Voor de training kunnen we CAD bestanden inlezen en is er tegenwoordig steeds meer beschikbaar in online marktplaatsen. De uitdaging zit in het gezamenlijk bepalen wat het doel van de VR training is. Je kunt vaak een apart systemen ontwikkelen voor de laatste 10%, niet alles hoeft in VR getraind te worden. Uiteindelijk is het allemaal mensenwerk. Service design gaat enorme rol spelen in de Logistiek: hoe ontzorgen we onze opdrachtgevers? De komende periode gaan we meer VR trainingen voor de logistiek ontwikkelen.´
Beroepsoriëntatie in VR
Vanuit het Techniekpact hebben we een VR experience voor middelbare scholieren ontwikkeld, o.a. met Demcon, HP Valves en Wila. Hier gaat een VR team naar scholen met een set VR brillen en instructiekaarten. Scholieren leren in VR een robot in elkaar zetten, assembleren, maar ook keuzes maken voor transportmodaliteiten. Logistiek is integraal onderdeel van de industrie. Logistiek is zo’n verbindende schakel tussen sectoren en in het afgelopen decennia steeds innovatiever geworden. eCommerce heeft de sector een enorme boost gegeven, maar als consument zie je niet altijd wat erachter zit. Met VR kunnen we middelbare scholieren zich laten oriënteren op het beroepenveld in hightech én logistiek.
Verbinding maken
We verwelkomen Marjo bij de Logistic Association en komende ledenactiviteiten.
Marjo Nieuwenhuijse
CEO
+31857731731 / +31645034433
m.nieuwenhuijse@serious-vr.com
Meer informatie