Close menu

Logistics Learning Community

20/06/2023 #Logistic Association #Huis van de Logistiek

In de afgelopen jaren zijn een tal van initiatieven opgestart, zoals: Living labs, innovatielabs, kenniskringen en MBO- en HBO-centres, ieder met een eigen focus. Deze publiek-private samenwerkingen hebben veel kennis opgeleverd en heeft ons de kans geboden om zich te ontwikkelen tot logistieke learning community. De definitie van een learning community: ‘Een organisatieoverstijgende leer- en werkgemeenschap waaraan regionale bedrijven, onderzoek- en onderwijsinstellingen en overheid deelnemen’. Het project loopt tot september 2024.

Aanleiding

Een logistic learning community verbindt innoveren aan werken en leren en is hiermee een middel om innovatie te stimuleren en bijbehorende skills uit alle levensfasen in lijn te brengen met technologische en sociale veranderingen. Al werkend kunnen mensen uit alle bevolkingslagen leren en zich breed ontwikkelen door onderdeel te zijn van de logistic learning community. Verschillende initiatieven vinden het moeilijk om om innoveren, leren en werken met elkaar te verbinden. Juist dit is cruciaal voor een effectieve learning community. Het resultaat van de community is mede om leren en ontwikkelen binnen de logistieke sector, in de regio Twente, makkelijker, leuker en aantrekkelijker te maken.

Doelstellingen

  1. Leercultuur stimuleren voor de Twentse, logistieke sector
  2. Stimuleren van kennisdeling en -borging binnen de sector (leren van elkaar)
  3. Samen investeren in ontwikkeling van medewerkers en dit waarderen.
  4. Meer wendbare en flexibele werknemers, zij zijn de drijvende kracht van organisaties.
  5. Stimuleren van meer werkplezier door het erkennen en benutten van de kracht van de (individuele) medewerkers.
  6. 85% van ontwikkeling gebeurt door social learning. Door een learning community in te richten, kunnen we hier gebruik van maken.

Aanpak en inhoud project

In de community verbinden we o.a. de leden van Port of Twente. Ook andere, logistieke organisaties kunnen onderdeel worden van de learning community. Zij gaan actief aan de slag met het delen en borgen van kennis binnen een digitaal applicatie. Binnen de applicatie kunnen organisaties groei- en loopbaanpaden samenstellen d.m.v. ‘challenges’ en ook loopbaanpaden binnen de sector weergeven. Dit wordt gekoppeld aan informatie over de verschillende functies in de logistieke sector. De medewerkers, werkzaam bij één van de organisaties, kunnen een training, cursus of coachtraject volgen binnen een samengesteld loopbaanpad. Bij afronding van een onderdeel, wordt dit beloond met punten en medailles. Ook kunnen zij collega’s uitdagen om samen aan de slag te gaan met een ontwikkeltraject om zo samen punten te verdienen. Bij een bepaald aantal punten kunnen zij extra’s verdienen. Op deze manier willen we een positieve stimulans geven aan het creëren van een leercultuur binnen de sector.

Verwachte resultaten

  • Inzichtelijk maken welke drijfveren er zijn in de logistieke sector om te investeren in LLO (Leven Lang Ontwikkelen)
  • Inrichten van een digitale applicatie om de learning community te ativeren en te faciliteren
  • Een hechtere samenwerking op het thema ‘flexibele arbeidsmarkt’

Opdrachtgever

Subsidie via Uitvoering van Beleid (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Team

Port of Twente, Ben Gerrits (Projectleider)

WeesVaardig, Annemarie van der Wees (projectleider)

MSG, Arjan Kleijzen

De Transporters, Peter Kuyper

Rijschool Brünen, Tom Brünen

DB Schenker

Contact en aanvullende informatie

Neem in geval van vragen contact op met Annemarie van der Wees: annemarie.vanderwees@weesvaardig.nl

Bezoek voor meer informatie: https://www.weesvaardig.nl/

Gerelateerde projecten